Wandelen is heerlijk, vooral tijdens de vakantie. Je komt tot rust èn je bent lekker actief. Nederland heeft vele mooie natuurgebieden om te wandelen.

Met de zon op je gezicht en de wind door je haren kun je tijdens een wandeling heerlijk ontspannen. Je bent een met de natuur, de frisse buitenlucht en de bewegingen van je lijf geven een voldaan gevoel. Ook al is Nederland niet zo groot, er zijn genoeg mooie wandelgebieden. Jouw vakantiehuis in de natuur is het startpunt voor een wandeling door heidegebied, over heuvels, door bossen of langs de kust. We hebben de 5 mooiste wandelgebieden op een rijtje gezet. 

vakantie vieren in de Nederlandse natuur

1. Wandelen in Brabant

Nationaal Park de Biesbosch is beschermd natuurgebied, het ritme van eb en vloed van zoet water is uniek in Europa. De beroemste bewoner is de bever, met een fluistertocht kun je met de boswachter een bevertocht maken en kom je alles te weten over het leven van deze bijzondere dieren. Wandel langs onverharde paden, struin door drassig wetland en neem je verrekijker mee. Bij de bezoekerscentra zijn routes verkrijgbaar, sommige zijn alleen per boot bereikbaar.

De Loonse en Drunense duinen wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd vanwege de vele zandverstuivingen. Hoge duinen en witte zandvlaktes en een mix van gras en heide vormen het decor. Het landschap verandert steeds en de grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht zorgen voor een unieke flora en fauna.

Het Leenderbos onder de rook van Eindhoven maakt samen met de Strabrechtse Heide deel uit van natuurgebied Heeze-Leende. Een kleiner natuurgebied, maar met veel wandel-, fiets- en ruiterpaden is er genoeg te zien. Het landschap is gevarieerd met heide, bos en vennen. Als je geluk hebt, kom je de schaapsherder tegen.

 

Vakantie vieren in de Biesbosch
Vakantiehuizen in Brabant
 

2. Wandelen in de Achterhoek

In de Achterhoek (Gelderland) vind je een diversiteit aan landschappen. Fraaie parktuinen met landhuizen, uitgestrekte bossen op de heuvels van Montferland en hoogveengebieden met beekjes die zich slingerend een weg banen door de bossen rondom Winterswijk.  Statige beukenlanen, een tapijt van gekleurde bloemen afgewisseld met dorpjes, weilanden en historische stadjes. 

De Achterhoek is gemakkelijk via een wandelkeuzesysteem van ruim 3.000 kilometer en met 150 startlocaties te bewandelen. Volg een kant-en-klare wandelroute of stel je eigen route samen. Ontdek het Klompenpad, de Langenberg, de Kackfortse Enkroute en het Nationaal Park Winterswijk. Als je in de buurt bent van Aalten moet je zeker het industriemuseum bezoeken. Decennia lang werd uit buffelhoorn knopen, pijpen en wandelstokken geslepen.  

Wandelen en vakantie vieren in de Achterhoek
Vakantiehuizen in de Achterhoek
 

3. Wandelen in Overijssel

Het landschap in Overijssel is veelzijdig. Neem alleen al het Twentse landschap waar houtwallen en heggen voor een natuurlijke afscheiding zorgen, zo blijven de paarden en koeien netjes in de wei. Al wandelend kom je langs bos en heide, grafheuvels, zandverstuivingen, rivieren en beekjes, sjieke landgoederen en antieke boerderijen verscholen langs schilderachtige dorpjes.

De Sallandse Heuvelrug is glooiend met vergezichten, kabbelende beekjes en paarse heide. Dit deel ligt in de westelijke helft van Overijssel. Tussen Holten en Ommen liggen de mooiste wandelgebieden zoals de Lemelerberg en Archemerberg en het Vechtdal. Op de Sprengenberg, ooit gevormd door gletsjers, kun je urenlang wandelen en uitwaaien. Misschien kom je de Schotse hooglander tegen of de zeldzame korhoen.  

Genieten van de natuur tijdens de vakantie in Overijssel
vakantiehuizen in Overijssel
 

4. Wandelen in Groningen

Het landschap in Groningen kenmerkt zich door haar weidsheid en uitgestrekte akkers, klei en vergezichten. Rust en ruimte gaan hier hand in hand en worden afgewisseld door schilderachtige dorpen en cultuurschatten. Het Nationaal Park Lauwersmeer ligt op de grens van Friesland en Groningen, hier broeden meer dan 100 vogelsoorten en overwinteren tienduizenden ganzen. De vogeltrek in het voor- en najaar is een groot spektakel. Je komt er steltkluten, lepelaars en grauwe franjepoten tegen en zelfs de zeearend broedt hier sinds een aantal jaren. Sinds 2016 is het Lauwersmeer uitgeroepen tot Dark Sky Park, een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. 

Westerwolde ziet er weer heel anders uit. Slingerweggetjes, stukjes hei, bos en akkerland. De kronkelende beekjes en glooiingen doen je twijfelen of je wel in Groningen bent. De Ruiten Aa heeft zijn oorspronkelende meanders weer terug en je hebt kans dat je de ijsvogel hier spot. Volgens Staasbosbeheer liggen de mooiste routes rond het buurtschap Ter Wupping met bolle akkers, hooilanden en houtwallen.

In het noorden van Groninger vinden we het Groninger Wad, het meest ongerepte deel van het Waddengebied. De Waddenzee is de enige ‘wildernis’ van Nederland waar de natuur bepaald wordt door het ritme van eb en vloed. De zilte zeelucht, het struinen door het slib en met een beetje geluk zonnende zeehonden zorgen voor een bijzondere beleving.  

landschap in Groningen met graanvelden en vergezichten
Vakantiehuizen in Groningen
 

5. Wandelen in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg waan je je al snel in het buitenland. De Limburgse heuvels, kalksteengroeves en hoogteverschillen geven het landschap een uniek karakter. Stukken grasland, hoogstamboomgaarden, meanderbeekjes, bossen en vergezichten wisselen elkaar af, tussendoor kom je langs kapelletjes, cafeetjes en vakwerkhuizen. 

Limburg staat niet voor niets bekend om haar bourgondische gastvrijheid. Dat ervaar je vanzelf tijdens een culinaire wandeling langs wijngaarden, bierbrouwerijen of horecagelegenheden. 

Limburg kent vele natuurgebieden waarvan het Geuldal en Vijlenerbos wel de bekendste zijn. Minder bekend maar zeker ook de moeite waard is de cultuurroute Eijsen-Margraten met prachtige dorpsgezichten en langs kerkdorpen.  In het Savelsbos kom je sporen uit de steentijd tegen, zoals de prehistorische vuursteenmijnen.  Lang geleden haalde de mens hier vuursteen vandaan om werktuigen van te maken. Dit is het leefgebied van de das, maar ook kom je er wilde zwijnen en vossen tegen. Tevens vind je er bijzondere vogelsoorten zoals de Groene specht en de Draaihals. 

Door de ligging in de grensregio kun je tijdens het wandelen zelfs in Belgie of Duitsland terecht komen. Het Drielandenpunt met de Vaalserberg op 322m ligt op het hoogste punt van Nederland. 

Limburgs heuvellandschap
Vakantiehuizen in Limburg