Special Villas
Met de auto naar Frankrijk, wat moet er mee?

Met de auto naar Frankrijk, wat moet er mee?

Ga je deze zomer met de auto naar Frankrijk, zorg dan voor een ecovignet. Handige tips wat je verplicht mee moet nemen voor een zorgeloze vakantie.

Yes, de vakantie naar Frankrijk is geboekt. Je gaat kamperen, naar een vakantiepark of hebt een vakantiehuis gehuurd. Ga je met de auto? Vergeet niet dat je in Frankrijk verplicht bent om een aantal zaken mee te nemen in de auto. En hoe zit het nou eigenlijk met de milieusticker? Lees maar even mee.

 
Op vakantie met de auto naar Frankrijk

Alcoholtest

In ieder soort voertuig moeten 2 alcoholtesten (éthylotest) aanwezig zijn, dat geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Deze kun je in Frankrijk kopen bij drogisterijen en tankstations. De prijs is ongeveer € 1,00. Heb je ‘m niet bij en wordt je gecontroleerd, dan kun je een boete verwachten.

 

Gevarendriehoek

Bij pech of een ongeval ben je als bestuurder verplicht een gevarendriehoek te plaatsen en de alarmlichten in te schakelen. Alleen bij pech of een ongeval op de autoroute (autosnelweg) is dit niet toegestaan omdat dat te gevaarlijk is. De bestuurder en eventuele inzittenden moeten in dat geval zo snel mogelijk aan de passagierskant uitstappen en achter de vangrail op hulp wachten.

 

Veiligheidsvest

Bij pech of een ongeval ben je verplicht om een veiligheidsvestje aan te trekken als je de auto verlaat. Dat geldt voor iedere inzittende. Ze moeten voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).

 

Milieusticker wel of niet verplicht?

Parijs was de 1e Franse stad die sinds 1 juli 2016 een milieusticker (ecovignet Crit’Air) verplicht stelde. Inmiddels heb je deze ook voor andere steden en departementen nodig. De Franse overheid wil zo de hoeveelheid fijnstof en schadelijke uitlaatgassen verminderen. Er zijn verschillende soorten stickers, afhankelijk van het soort voertuig en de leeftijd wordt je voertuig in een categorie ingedeeld. Van groen (elektrische voertuigen en dus minst vervuilend) tot grijs (meest vervuilend). Auto’s van voor 1997 (motoren van voor 2000) worden niet toegelaten in zone’s waar een milieusticker verplicht is.
Wil je weten welke sticker je nodig hebt? Kijk op deze pagina en check zelf welk type vignet je nodig hebt voor je voertuig.

 
Milieusticker Frankrijk
 

De milieusticker is in heel Frankrijk geldig, maar de beperkingen kunnen per stad verschillen. Heb je geen sticker of zit deze niet op de juiste plaats, dan riskeer je een boete. Dat geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Boete’s kunnen op oplopen tot zo’n € 68.

 

Parijs

Op dit moment geldt alleen voor het centrum van Parijs, binnen de Périphérique, een permanente milieuzone (ZCR). Daar is de milieusticker verplicht op doordeweekse dagen tussen 8-20u. De Périphérique zelf is geen permanente milieuzone maar kan wel op sommige dagen aangemerkt worden als tijdelijke milieuzone. Op dagen met extreme luchtvervuiling geldt ook hier een verbod voor voertuigen met een bepaalde kleur sticker. De A86, de buitenring, geldt dan niet als milieuzone. Dit wordt aangegeven op borden.

circulation_restreinte

 

Overig Frankrijk

De regels voor het wel of niet nodig hebben van een milieusticker is per stad, arrondissement en departement verschillend. Er kunnen ineens tijdelijke milieuzone’s (ZPA) worden ingesteld als de luchtkwaliteit slecht is. In geval van een Pic de Pollution, een tijdelijke extreme luchtvervuiling, heb je de milieusticker nodig. Dit wordt aangekondigd via radio, tv, internet en op matrixborden op de weg. Er komen regelmatig milieuzones bij.

Tijdelijke milieuzones op dit moment zijn:

Lyon (m.u.v. de oude Route du Soleil door de stad (A6-A7), de Périphérique en de oostelijke rondweg (Rocade-Est). Die uitzonderingen voor de snelwegen zullen waarschijnlijk gaan verdwijnen)
Drôme (gehele departement)
Grenoble 
Annecy
Chambéry
Chamonix
Lille (ook op de snelweg A22 vanaf de Belgische grens en de snelweg door de stad richting Parijs)
Puy-de-Dôme
Rennes
Straatsburg
Toulouse
Vendée
Andere steden zijn ook bezig met het instellen van een milieuzone. Koop dus op tijd een milieusticker, zo ben je goed voorbereid voor je vakantie naar Frankrijk.

 

Waar koop ik de milieusticker
De sticker kun je alleen online bestellen op de website van de Franse overheid via https://certificat-air.gouv.fr. De Franse website heeft ook vertalingen in het Engels en Duits dus ook als je de Franse taal niet beheerst, kun je hier terecht.
Bestellen per post of via de ANWB is niet mogelijk. De kosten zijn € 4,21 inclusief verzenden. Je kunt uitsluitend met credit card bestellen. Het duurt ca. 10 dagen voordat je de sticker in huis hebt.

De milieusticker heeft geen bepaalde geldigheidsduur. Zolang het vignet leesbaar blijft, kun je ‘m blijven gebruiken.
Pas op: er zijn ook andere organisaties die de milieusticker verkopen, soms zelfs voor € 30 of meer. Let dus goed op dat je ‘m op de officiele website koopt.

 

Sneller doorrijden op de Franse tolwegen

Met de tolbadge kun je op de Franse tolwegen elektronisch betalen. Ook Nederlanders kunnen gebruik maken van de tolbadge. Erg handig, want zo kun je de lange wachtrijen voor de tolpoorten vermijden. En geen gedoe meer met munten en credit cards. De tolbadge is ook geldig in ca. 350 parkeergarages in Frankrijk en je kunt ‘m zelfs gebruiken op tolwegen in Spanje en Italie.

Je plakt de badge op de voorruit van de auto achter de achteruitkijkspiegel. Bij de tolpoort kies je de rij met de oranje T ‘Réservée Télépéage’. Bij de slagboom hoor je al snel ‘biep’ en mag je direct doorrijden. De tol wordt automatisch van je rekening afgeschreven. De tolbadge is te koop bij de ANWB, als lid ben je iets voordeliger uit (aanschafprijs ca. € 12,95) . Daarnaast betaal je maandelijkse kosten in de periode dat de badge gebruikt wordt en de tolprijs. Je kunt de badge ook bestellen op Bip & Go waar je in het Nederlands heel makkelijk de badge kunt bestellen.

 

Ben je nog op zoek naar een mooi vakantiehuis? Check de mogelijkheden in Frankrijk.

B O N     V O Y A G E