Special Villas
De leukste Ardennen tips

De leukste Ardennen tips

9x De leukste Ardennen tips voor uw vakantie

De Belgische Ardennen heeft alles in huis voor een geslaagde vakantie. Tijdens jouw verblijf wil je graag activiteiten en uitstapjes beleven bij onze zuiderburen. Op slechts een paar uur rijden ben je al in de Ardennen en waan je je in een heel andere wereld. Ruige natuur, bossen en heuvels, wildparken, grotten, kastelen en bourgondische dorpjes, de Ardennen heeft het allemaal. Met een rijke historie en de vele sportieve mogelijkheden is er voor iedereen wel iets te doen en te beleven. Ik zet de 9 leukste tips voor je op een rij.  

Belgische Ardennen

1. Natuur

Denk je aan de Ardennen, dan denk je aan natuur. Bossen, heuvels, en rivieren wisselen elkaar af en bieden volop mogelijkheden om te wandelen, mountainbiken, motorrijden en bij voldoende sneeuw ook langlaufen en skiën. De Hoge Venen - Hautes Fagnes -  is het grootste natuurpark met heide, bos en veenmoerassen met zeldzame planten- en diersoorten. Wandelen is alleen toegestaan op de aangeduide paden of onder begeleiding van een gids. Het Signal de Botrange is het hoogste punt, op 694m hoogte. In het Natuurparkcentrum is een permanente tentoonstelling te zien. Zo kun je de Ardennen op een avontuurlijke manier beleven en veel van de omgeving zien.

Vakantie in de Hoge Venen in Belgische Ardennen

2. Fietsen

De Ardennen is dé plek voor een actieve vakantie, vooral voor wielrenners en mountainbikers zijn er uitdagende routes dwars door de bossen, over heuvelachtige weggetjes en steile beklimmingen. Er zijn zo'n 700km aan uitgestippelde routes voor fietsers waarmee je online je eigen route via een routeplanner kunt samenstellen.  Voor mountainbikers zijn er zo'n 500km aan speciale routes samengesteld. Deze zijn vaak via GPS beschikbaar. Fiets je liever in een rustig tempo over vlak terrein, dan bieden de Vennbahnroute en Ravel fietsroutes uitkomst. Deze routes zijn aangelegd op voormalige spoorwegbeddingen waar geen verkeer langs komt. Prima te doen als je met kleine kinderen wilt fietsen.

Fietsen tijdens vakantie in de Belgische Ardennen

3. Kayakken

Ontdek de Ardennen vanaf het water. Huur een kayak of kano en maak een avontuurlijke tocht op de rivier de Ourthe, Lesse , de Ambleve of de Semois. Vanaf diverse vertrekpunten kun je een kano of kayak huren en peddelen door de prachtige natuur. De Semois stroomt in het zuiden, evenwijdig aan de Franse grens, langs o.a. Bouillon. In de omgeving van La Roche-en-Ardenne en Durbuy kun je kanovaren op de Ourthe. Als je een bezoek brengt aan de grotten van Remouchamps kun je dit combineren met een kanotocht op de Lesse. In de omgeving van Malmedy, Stavelot en Trois Ponts kun je peddelen op de Ambleve. De lentemaanden zijn de beste maanden om te gaan kanovaren of kayakken, het waterpeil is dan meestal hoog genoeg. Als het waterpeil te laag is, kun je kanovaren op het stuwmeer van Nisramont. Neem droge kleren mee voor het geval je een nat pak krijgt. Vergeet niet vooraf te reserveren.

Kayakken tijdens de vakantie op de Lesse in de Belgische Ardennen

4. Langlaufen en skiën

Als er sneeuw valt in de Ardennen kun je op diverse plaatsen langlaufen en skiën. Verwacht geen skigebieden zoals in Oostenrijk of Frankrijk, ieder skigebied heeft een of enkele skiliften, de prijs van een skipas varieert van € 10-15 per dag. Populaire gebieden zijn Baraque Fraiture bij Vielsalm, Val de Wanne bij Trois Ponts, Ferme Libert bij Malmedy en Ovifat bij Robertville.  Er zijn verrassend mooie langlaufroutes in o.a. Spa, Xhoffraix, Manderfeld, Bertrix, Stavelot en St. Hubert. Met de besneeuwde boomtoppen is het een sprookjesachtige omgeving. De Ardennen is echter geen sneeuwzekere bestemming, maar zodra er sneeuw is gevallen, is het druk op de pistes. 

Langlaufen en skien tijdens de vakantie in de Belgische Ardennen

5. Kastelen en forten

In de Ardennen zijn veel kastelen. Sommigen zijn gerestaureerd zoals het chateau van Moldave in de buurt van Durbuy. In de 13e eeuw gebouwd als verdedigingsfort hoog boven op een rots en in de 17e eeuw verbouwd naar Franse architectuur. Er zijn zo'n 20 stijlkamers te bewonderen.
Het kasteel van Bouillon is een militair fort, op een rotspunt gebouwd in de bocht van de rivier. Geen statige kamers, maar geheime gangen en eetzalen, een gevangenis, kruitmagazijn en torens. In de zomermaanden vindt er een roofvogelshow plaats en kun je meedoen met een spannende fakkeltocht in het kasteel. Check vooraf de openingstijden, de kastelen zijn niet het gehele jaar geopend.

Bezoek tijdens je vakantie het Chateau de Bouillon

6. Grotten

In de Ardennen zijn diverse grotten toegankelijk voor het publiek. De grotten van Remouchamps zijn de bekendste. Een deel hiervan werd in de prehistorie al bewoond. Onder leiding van een gids ontdek je stalagmieten, stalagtieten en kom je uit bij de Kathedraal omdaarna met een bootje op de ondergrondse rivier terug te keren. De grotten van Han worden als een van de mooiste beschouwd. Je kunt hier tevens een wildpark bezoeken, waar je kennis maakt met de Europese big 5 - lynx, bruine beer, Europse bizon, wolf en veelvraat.    

Tijdens je vakantie kun je de grotten van Han sur Lesse in de Ardennen bezoeken

7. Mijnen

Onder de rook van Luik liggen de mijnen van Blegny. Dit deel van de Ardennen herinnert aan het industriele verleden. Elektrische centrales, oude mijnen en mijn-metaalcomplexen zijn veranderd in musea en houden de geschiedenis uit die tijd levend. In de kolenmijn van Blegny daal je af met de liftkooi tot 30-60 meter onder de grond, kijk je hoe de machines gebruikt werden en luister je naar de verhalen van het leven van de 'koempels'. Bezoek het mijnmuseum en kom alles te weten over de mijnen van Blegny, werelderfgoed van Unesco.

Bezoek tijdens je vakantie de mijnen van Belgny in de Belgische Ardennen

8. Bierbrouwerijen

De Belgische bieren zijn wereldberoemd, de Ardennen kent vele biersoorten en kleine bierbrouwerijen. Ben je een liefhebber, breng gerust een bezoek aan een brouwerij, waar je uitleg krijgt over het bierbrouwproces en waar je kunt proeven en biertjes kunt kopen. Enkele voorbeelden zijn La Chouffe van brouwerij Achouffe, Chimay in de gelijknamige plaats, Bellevaux in Malmedy, Juplier in Jupille-sur-Meuse, Maison Leffe in Dinant en Brasserie des Fagnes in Mariembourg. Er is nog veel meer keuze in brouwerijen waar je terecht kunt. 

Bezoek aan een bierbrouwerij in de Belgische Ardennen

9. Namen

Namen is de hoofdstad van Wallonië en heeft een historisch centrum met mooie winkels en cafes. Bezoek de Citadel, het hoogste punt van de stad en vroegere residentie van de graven. Het biedt een mooi uitzicht over de stad. Het oude centrum heeft een bijzondere sfeer, de steegjes zijn autovrij en je ziet er architectonische schatten zoals het belfort (klokkentoren) en de Saint-Aubainkathedraal. Tussen Namen en Dinant liggen de tuinen van Annevoie. Volgens kenners behoren ze tot de mooiste van Europa. Je vindt er 10-tallen watervallen en fonteinen, bassins, vijvers en statige bomen in mooie symmetrische rijen, in een Frans, Engels of Italiaans landschap.

Bezoek in de vakantie in de Ardennen de Citadel van Namen
 

Ben je ook zo toe aan een vakantie in de Ardennen? Boek een vakantiehuis in deze mooie regio en ga op ontdekking, met deze tips hopen we je op weg te helpen voor een geslaagde vakantie. Bij Special Villas ben je altijd verzekerd van een vakantiehuis dat persoonlijk bezocht is met een idyllische ligging en smaakvolle inrichting. We selecteren de pareltjes in het grote aanbod van vakantiehuizen, altijd met de gedachte 'Willen we hier zelf op vakantie?'. Bel of mail gerust voor persoonlijk advies.