Special Villas
5x de leukste routes in de Brabantse natuur

5x de leukste routes in de Brabantse natuur

5x Leukste routes in de Brabantse natuur

Noord-Brabant heeft een grote variatie aan natuurgebieden. Op vakantie ben je zo in het bos, op de hei of op het water. In ieder seizoen is Brabant de moeite waard om te ontdekken.Er zijn maar liefst 4 Nationale Parken en tal van kleinere en evenzo mooie natuurgebieden in Brabant. Waar moet je zijn om te wandelen, fietsen, mountainbiken, varen, vogels spotten of paardrijden? Trek erop uit tijdens je vakantie en ontdek de Brabantse natuur. De 5 leukste routes op een rij met tips om te overnachten

Mountainbiken tijdens je vakantie in Brabant

1. Het Dommelpad

Ruim 120 km wandelen en fietsen langs de rivier de Dommel. Deze ontspringt als klein stroompje in het Belgische Peer en gaat als meanderend beekje verder tot ie uitkomt in de grote rivier de Dieze in Den Bosch. Via Overpelt, Neerpelt, Borkel  en Schaft, Valkenswaard, Dommelen, Waalre, Eindhoven, Son en Breugel, St. Oedenrode, Boxtel, St. Michielsgestel  en Vught kom je tenslotte uit in Den Bosch. Er zijn 4 verschillende wandel- als fietsroutes van het Dommelpad, zo kun je telkens een nieuw traject ontdekken, bossen, heide, oevers, watermolens, een Brabants dorpje om koffie te drinken, zijn er genoeg leuke plekjes om uit te rusten. Er leven 50 verschillende broedvogels in het gebied en ook bijzondere plantensoorten zoals het moeraskartelblad. 

OVERNACHTINGSTIP: vakantiehuis de Pastoorswoning in Borkel en Schaft. Op deze plek gaat de Dommel over op Nederlands bodem. De Dommel stroomt langs het huis en grenst aan de tuin. Vlakbij kun je een kanoboot huren en de omgeving vanaf het water bewonderen.

Vakantiehuis de Pastoorswoning in Brabant, vanuit huis kun je het Dommelpad lopen
 

2. Biesbosch museumeiland

Nationaal Park de Biesbosch is voor natuurliefhebbers, fotografen en vogelspotters een geliefde plek om naar toe te gaan. Het natuur- en recreatiegebied is beschermd en het grootste zoetwatergetijdengebied in Europa. Bij het MuseumEiland zie je hoe Nederland het water heeft bedwongen en hoe met water, dijken en stromen de waterhuishouding op peil wordt gehouden. Er zijn regelmatig exposities en het museum is tevens een vertrekpunt om de Biesbosch te voet of per boot te ontdekken. Er leven meer dan 300 bevers in de Biesbosch, maar ook de zeearend, vos en spindotter. Ga mee met de boswachter of gids van Staatsbosbeheer en grote kans dat je iets bijzonders tegenkomt. 

OVERNACHTINGSTIP: in Oosterhout zijn diverse vakantiehuizen zoals het Betonnen Boshuis, het Stalen Boshuis, het Houten Boshuis, het Witte Boshuis en Ter Aalst.

Varen in Nationaal Park De Biesbosch tijdens de vakantie in Brabant
 

3. MTB Loonse en Drunense Duinen

Brabant heeft een aaneengesloten mountain netwerk van wel 1000km. MTB liefhebbers kunnen in de Loonse en Drunense duinen hun hart ophalen. Deze Brabantse Sahara kent grote zandvlaktes en uitgestrekte bossen en door de wind waait het zand alle kanten op en verandert het landschap steeds weer. De Groene MTB-route (16km) is voor beginners en kent weinig hoogteverschillen. De Zwarte MTB-route (26km) is voor de ervaren mountainbiker en kent korte klimmetjes, veel los stuifzand en weinig verharde stukken. Beide routes kun je combineren. Startpunt is bij de Rustende Jager in Biezenmortel. Ga jij de uitdaging aan? Let op: MTB-vignet verplicht

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen in Brabant
 

4. Varen in Waterpoort

Brabant is een waterrijke provincie waar je volop kunt watersporten. Naast de Biesbosch (Drimmelen heeft de grootste jachthaven van West-Europa) kun je bijvoorbeeld varen op de singels in Breda, de Binnendieze van Den Bosch of kanovaren op de Dommel. Op het kruispunt van Brabant, Zeeland en Zuid-Holland ligt Waterpoort. Je vindt hier uitgestrekte wateren, pittoreske stadjes, mooie havens en een rijke historie. Bezoek Fort Sabina uit de tijd van Napoleon, Natuurpoort Sas waar je kunt wandelen, fietsen en varen door de wateren van de Brabantse Wal, met het vogelparadijs van de Dintelse Gorzen of de moerasgebieden van de Steenbergsche Vliet. In Willemstad kun je het Mauritshuis bezoeken.

OVERNACHTINGSTIP: vakantiehuis de Vrachelse Heide vlakbij Breda

Vrachelse Heide vakantiehuis in Brabant
 

5. Heeze - Leende

Ten zuiden van Eindhoven liggen 2 grote en afwisselende natuurgebieden waar je immens kunt genieten. De boswachterij in Leende en de Strabrechtse Heide in Heeze met o.a. het Leenderbos. Wandelen, fietsen en paardrijden over de heide met vennen en naaldbomen. Het hele jaar mooi, maar helemaal tussen half augustus en half september als de hei prachtig paars kleurt. Er zijn mooie wandelroutes uitgezet langs bijvoorbeeld de Achelse Kluis en langs langgevelboerderijen. Je kunt ook de schaapsherder met zijn kudde tegenkomen en een kijkje nemen bij het Wildkijkscherm in het Leenderbos.  

OVERNACHTINGSTIP: vakantiehuizen in Leende en Leenderstrijp

Vakantie vieren op de Strabrechtse Heide in Brabant
 

Er zijn nog talloze andere routes te ontdekken. Naast bestaande routes kun je ook zelf een route samenstellen via het knooppunten netwerk. Uitgebreide informatie vind je bij VisitBrabant. En ken je al de wandel-app Vossenstreken? De leukste familiewandelingen voor groot en klein met leuke opdrachten en weetjes onderweg. De app is gratis te downloaden met bijna 40 wandelingen op 13 locaties in Brabant en België. Wat is er leuker dan de routes vanuit een vakantiehuis te ontdekken. Zo heb je alle tijd om van de Brabantse natuur te genieten.