Special Villas
Op vakantie naar Frankrijk

Op vakantie naar Frankrijk? Dit zijn de coronaregels

 

We mogen weer! Na een lange periode van lockdown kunnen we deze zomer toch op vakantie naar Frankrijk. Er lekker even tussenuit, genieten van de Franse sfeer, croissants voor ontbijt, ‘s avonds een glas wijn, onthaasten en lekker struinen door authentieke dorpjes… wij willen in ieder geval heel graag weer een bezoek brengen aan dit prachtige vakantieland. Super fijn dat dit gewoon kan! Ga jij ook op vakantie naar Frankrijk? In deze blog vertellen we je over de coronaregels waar je rekening mee moet houden als je naar Frankrijk gaat. Zo ga je voorbereid op reis en kun je onderweg en bij aankomst genieten van een heerlijke vakantie in Frankrijk!

Wat is het officiële reisadvies voor Frankrijk?

Vrij reizen in Frankrijk is sinds 15 juni weer mogelijk. Frankrijk laat weer toeristische reizigers toe en de in- en uitreisbeperkingen zijn opgeheven. Het officiële reisadvies voor Frankrijk is op 15 juni van ‘code oranje’ naar ‘code geel’ gegaan, wat betekent dat het mogelijk is om naar Frankrijk te reizen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken attendeert alle reizigers erop om tijdens een vakantie naar Frankrijk waakzaam te blijven en om alle maatregelen op te volgen. Zowel de Nederlandse als de Franse maatregelen.

Kun je op vakantie naar Frankrijk ondanks het coronavirus?

Je kunt er zeker voor kiezen om deze zomervakantie een paar dagen of weken naar Frankrijk te gaan. Let wel op alle maatregelen en wees waakzaam, vooral op drukke, openbare plekken. 

Maatregelen in Frankrijk:

  • Houd 1 tot 1,5 meter afstand
  • Blijf thuis bij klachten
  • Schud geen handen
  • Er is een verbod op groepsvorming: maximaal 10 personen
  • In het openbaar vervoer en zakelijk vervoer (taxi’s) is het dragen van een mondkapje verplicht

Wat is er open in Frankrijk?

Supermarkten, winkels, drogisterijen, tankstations, musea, concertzalen, theaters, stranden en attractieparken zijn open. Er kunnen restricties gelden en winkeliers en eigenaren kunnen om het dragen van een mondkapje vragen. Het is ook mogelijk dat een mondkapje wordt vereist. Houd er ook rekening mee dat lokale autoriteiten andere beslissingen of extra maatregelen kunnen nemen wegens drukte. Let er ook op dat winkeliers hun eigen veiligheidsregels mogen bepalen, veel winkeliers vragen bijvoorbeeld om het dragen van een mondkapje en om het desinfecteren van de handen bij de ingang.

Hotels, vakantieparken, vakantiehuizen, glampings en campings zijn ook geopend. Ook het gedeelde sanitair is geopend. Op veel campings worden er bij de sanitaire voorzieningen extra maatregelen genomen, zoals het vaker schoonmaken en de mogelijkheid om afstand te houden. Het is mogelijk dat er ook hier restricties gelden. Neem hiervoor contact op met de eigenaren.

Voor zwembaden en andere faciliteiten op campings en vakantieparken kunnen speciale regels gelden. Informeer hiervoor (als je reserveert) bij de eigenaren.

Met de auto naar Frankrijk, gelden er speciale regels?

Omdat het weer mogelijk is om naar Frankrijk te reizen, zijn de controles bij de grens opgeheven. Er zijn in Frankrijk geen regels over een maximumaantal personen en/of huishoudens per auto. Als je met mensen buiten je huishouden in één auto zit, worden mondkapjes wel aangeraden.

Tankstations, stopplaatsen en restaurants aan de snelweg zijn ook geopend, evenals de wc’s. Even stoppen en picknicken langs de snelweg kan dus ook. Maar met maximaal 10 personen. De restaurants langs de weg zijn open, maar veel restaurants hebben de zitplekken gesloten vanwege de speciale hygiëneregels. Afhalen is hier geen probleem.

Bij tankstations kan het zijn dat mondkapjes worden aangeraden. Het is dus altijd handig om deze bij je te hebben als je op vakantie naar Frankrijk gaat.

Zijn mondkapjes verplicht?

Mondkapjes zijn in Frankrijk in het algemeen niet verplicht, alleen in het openbaar vervoer. Het kan echter zo zijn dat winkels of horecagelegenheden wel om een mondkapje vragen. In grote steden en op drukbezochte plaatsen worden er relatief veel mensen met een mondkapje gezien. Daarnaast zijn mondkapjes op specifieke plaatsen wel verplicht:

  • Restaurants en cafés zijn weer open in Frankrijk, hier wordt minstens 1 meter afstand gehouden tussen de tafeltjes. Er is verplichte mondbedekking voor de bediening en ook voor klanten als zij zich verplaatsen in het restaurant. Loop je naar de wc of ga je iets aan de bar bestellen? Draag dan een mondkapje.
  • Wil je een museum, monument of andere bezienswaardigheid bezoeken? Dan zijn mondkapjes verplicht. Ook geldt er een maximum aantal bezoekers en is reserveren bij veel plekken verplicht.

Dus niet overal verplicht maar het is hoogstwaarschijnlijk dat je een mondkapje nodig gaat hebben in Frankrijk deze zomer. Het is altijd handig om een mondkapje mee te nemen, mocht dit op lokale plaatsen of in specifieke winkels/horeca gevraagd worden. Dit mag ook een niet-medisch mondkapje zijn.

 

Op vakantie naar Frankrijk tijdens corona

Houd je je aan alle maatregelen en (extra) regels dan kun je deze zomer prima op vakantie naar Frankrijk! Er even heerlijk tussenuit en genieten van de mediterrane omgeving. En bij de individuele vakantiehuizen of kleinschalige domeinen in Frankrijk kun je makkelijk afstand bewaren en je houden aan de regels. Ontdek het aanbod van Special Villas in Frankrijk voor bijzondere vakantieadresjes.

We vertellen je in deze blog de mogelijkheden, maatregelen en opties, dit is geen reisadvies. Twijfel je nog? Raadpleeg dan bijvoorbeeld het reisadvies van Buitenlandse Zaken of check de reiswijzer van de ANWB. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Dit artikel is het laatst geüpdatet op 9 juli.