Special Villas
vakantiehuizen Gironde

Luxe vakantiehuizen in de Gironde

  • Luxe vakantiehuizen
  • Voor gezinnen en families
  • Op de mooiste plekjes

Luxe vakantiehuizen in de Gironde

Het departement de Gironde behoort tot een van de grootste van Frankijk en ligt in het zuidwesten. Het maakt deel uit van de regio Nouvelle Aquitaine en wordt omringd door de departementen Dordogne, Lot-et-Garonne, Charente-Maritime en les Landes. Het westen van de Gironde grenst aan de Atlantische Oceaan. De combinatie van wijn en gastronomie, cultuur en natuur en steden als Bordeaux maken het tot een geliefde plek om vakantie te vieren. Een dagje strand, een bezoek aan de lokale markt, struinen door pittoreske dorpjes of luieren aan het zwembad, het kan hier allemaal. Vier jij jouw volgende vakantie in Frankrijk?

 
Bekijk het aanbod vakantiehuizen in de Gironde

Bekijk het aanbod in de Gironde

 
 

Vakantietips voor de Gironde

Een regio die alles in huis heeft om vakantie te vieren zoals de Atlantische Oceaan, vele kilometers strand, duinen, meren, dennenbossen en niet te vergeten vele wijngaarden. De regio staat garant voor een actieve vakantie om te surfen, fietsen, bootje varen en wandelen. En niet te vergeten de vele authentieke en gezellige steden en dorpen waar je heerlijk kunt dwalen door straatjes en een wijntje drinken op het dorpsplein.

Steden en dorpen

De hoofdstad van het departement Bordeaux is wereldberoemd vanwege de wijn. Maar de stad Bordeaux is meer dan dat en steeds meer in opkomst met haar historische gebouwen, hippe winkels en trendy wijken. Breng een bezoek aan de 18e eeuwse Place de la Bourse met het ernaast gelegen plein Miroir d’Eau, de oude binnenstad met fotogenieke pleintjes en terrassen en de trendy wijken Les Chartrons, le Bacalen en La Bastide. Een must-go is de overdekte foodmarkt Marché des Capucins met eetkraampjes en barretjes. Als wijnstad kun je in een van de vele bar à vin de beste wijnen proeven. La Cité du Vin is een interactief wijnmuseum waar alle zintuigen worden geprikkeld tijdens je bezoek. Ook het architectonische gebouw spreekt tot de verbeelding.  

Saint Emilion kent, als Middeleeuws stadje, een lange geschiedenis en staat op de wereld erfgoedlijst van Unesco. Het historische centrum met steile straatjes, charmante pleinen, unieke vergezichten en overheerlijke wijnen is een bezoek meer dan waard. Er zijn maar liefst meer dan 800 wijnhuizen en met een uitgestippelde wandelroute kom je langs wijngaarden en wijnkastelen. Voor sommige moet je vooraf reserveren als je deze wilt bezoeken. De monolitische kerk, gebouwd op en in een rots, is ook de moeite waard. 

 
 

Cultureel erfgoed

Op diverse plekken staan kastelen waar bezoekers welkom zijn. Het chateau van Duras is in de 12e eeuw gebouwd en in 1308 door de toenmalige paus als fort met torens verbouwd. In de zomermaanden zijn er rondleidingen en spectaculaire voorstellingen van musketiers en roofvogels. Het Chateau de la Brède, net onder Bordeaux, is bekend vanwege Montesquieu die er lange tijd heeft gewoond. De Franse filosoof is de grondlegger van de Trias Politica, de scheiding der machten. Zijn persoonlijke bibliotheek staat nog in het kasteel, zowel binnen als buiten is een bezoek zeker waard.

Wijn, wijn en nog meer wijn

De Bordeaux-regio kent maar liefst 21 appellations en is wereldberoemd. Het totale wijngebied is meer dan 100.000 ha en ingedeeld in districten, verdeeld over de ‘rive gauche’ en ‘rive droite’ van de rivieren de Gironde en Garonne. Zo kent de Médoc veel bossen die de druiven beschermen tegen de oceaanwind. De lichte kiezelbodem is ideaal voor langzaam rijpende druivenrassen zoals de Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Merlot en Malbec. Deze uitzonderlijke wijn komt voornamelijk uit de Haut-Médoc.  

De wijnen van chateau Margaux behoren tot de toppers van de Bordeauxwijnen. Rondom de dorpen Arsac, Cantenac, Labarde, Margaux en Soussans wordt deze wijn geproduceerd. Het Chateau Margaux is op afspraak te bezoeken. 

De wijngaarden van Pauillac zijn sinds 1936 A.O.C. geclassificeerd en kent wereldberoemde chateaux zoals Mouton Rothschild. Deze werd in 1853 door baron de Rothschild gekocht om zijn gasten te ontvangen. Pas in 1924 werd de wijn in het chateau gebotteld. 

Entre-Deux-Mers is de wijnstreek ‘tussen 2 zeeën’ of liever gezegd tussen de rivieren Garonne en Dordogne waar de eb- en vloedbewegingen een duidelijke invloed hebben op de wijnen uit deze streek. Alleen de witte wijn mag de benaming Entre-Deux-Mers gebruiken. De rode wijnen hebben de appellation Bordeaux of Bordeaux Superieur.

De Sauternes-wijn is herkenbaar door de zoete smaken van honing, abrikoos en perzik. Door een onschuldige schimmel in de druif blijft deze klein waardoor de concentratie suiker hoger is. Slechts 5 gemeentes in het Graves-gebied produceren deze wijn in Sauternes, Fargues, Barsac, Bommes en Preignac. Het is een wijn die uitstekend smaakt bij desserts of blauwschimmelkazen.

 
Boek jouw vakantie in de Gironde
 
275 beoordelingen
8,9

Onze gasten geven ons gemiddeld een 8,9.